18 Ocak 2010 Pazartesi

Araf'tan Arafat'a Yönelmek



Hz. Muhammed (asm); “hac Arafat’tır” buyuruyor. Araf bir mekansızlığı kayıtlarken, Arafat tam tersine önce bir mekanın karşılığı. Kutsal bir mekan olan Arafat’ın ismi –a-r-f- kökünden türemiş, arif ve marifetle aynı kökten. Arif olmak, marifete ulaşmış olmak, aynı kullanımla da Arafat’a çıkmak örtüşüyor. Tersine Araf, örf’le aynı kökten, bir anlamda “gelenek” le örtüşüyor. Bir geleneğin içinde kalmak, dünya ile ahret arasında muallakta kalmak, hakikatle sahte arasında sıkışmak anlamlarını içeriyor.

Araf’tan Arafat’a yönelmek; dünyayı terk etmek dinde yol almak demek.

Arafat’a yönelmek, Hac için niyet etmek demek.

Arafat’a yönelmek, dünyeviliğin ne olduğunun farkına varmaktır;

11/15. Dünya hayatını ve güzelliklerini isteyenlere, orada işlediklerinin karşılığını tastamam veririz; onlar orada bir eksikliğe de uğratılmazlar.

17/18. Dünyayı isteyene istediğimiz kimseye dilediğimiz kadar hemen veririz. Sonra ona cehennemi hazırlarız; yerilmiş ve kovulmuş olarak oraya girer.

20/131. Kendilerini sınamak için, dünya hayatının süsü olarak bol bol geçimlik verdiğimiz kimselere sakın göz dikme, Rabbinin rızkı daha iyi ve daha devamlıdır.

Arafat’ yönelmek, ücretini ahrette talep etmektir.

42/20. Ahiret kazancını isteyenin kazancını artırırız; dünya kazancını isteyene de ondan veririz; ama ahirette bir payı bulunmaz.

Arafat’a yönelmek, mü’min olabilmektir,

8/2-3. İnananlar ancak, o kimselerdir ki Allah anıldığı zaman kalbleri titrer, ayetleri okunduğu zaman bu onların imanlarını artırır. Ve Rablerine güvenirler; namaz kılarlar; kendilerine verdiğimiz rızıktan yerli yerince sarf ederler.
8/4. İşte gerçekten inanmış olanlar bunlardır. Onlara Rablerinin katında mertebeler, mağfiret ve cömertçe verilmiş rızıklar vardır.

23/1. Müminler saadete ermişlerdir.
23/2. Onlar namazda huşu içindedirler.
23/3. Onlar boş şeylerden yüz çevirirler.
23/4. Onlar zekatlarını verirler.
23/5-6. Onlar, eşleri ve cariyeleri dışında, mahrem yerlerini herkesten korurlar. Doğrusu bunlar yerilemezler.
23/7. Bu sınırları aşmak isteyenler, işte bunlar aşırı gidenlerdir.
23/8. Onlar emanetlerini ve sözlerini yerine getirirler.
23/9. Namazlarına riayet ederler.
23/10-11. İşte onlar, temelli kalacakları Firdevs cennetine varis olanlardır.

25/63. Rahman'ın kulları yeryüzünde mütevazı yürürler. Bilgisizler kendilerine takıldıkları zaman onlara güzel ve yumuşak söz söylerler.
25/64. Onlar, gecelerini Rableri için kıyama durarak ve secdeye vararak geçirirler.
25/65-66. Onlar, "Rabbimiz! Bizden cehennem azabını uzaklaştır; doğrusu onun azabı sürekli ve acıdır. Orası şüphesiz kötü bir yer ve kötü bir duraktır" derler.
25/67. Onlar, sarfettikleri zaman ne israf ederler ne de cimrilik, ikisi arasında orta bir yol tutarlar.
25/68. Onlar, Allah'ın yanında başka tanrı tutup ona yalvarmazlar. Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar. Zina etmezler. Bunları yapan günaha girmiş olur.

Arafat’a yönelmek, Allah ve Resulüne hicret etmektir,

“Ameller niyetlere göredir. Herkes için aslolan niyet ettiği şeydir. Her kim Allah'a ve Resulüne hicreti niyet etti ise, onun hicreti Allah'a ve Resulünedir. Her kim hicreti kendine isabet edecek bir dünyalığa veya nikah edeceği bir kadına niyet etti ise, onun hicreti o niyet ettiğinedir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder